Te kort tongriempje

Een te kort tongriempje (ankyloglossie, ‘tongue tie’, frenulum breve) belemmert de soepele beweging van de tong, wat van essentieel belang is voor slikken, eten, drinken en spreken. Ongeveer 10% van alle baby’s ervaart in meer of mindere mate deze aandoening.

Bij baby’s met een te kort tongriempje zijn er herkenbare symptomen, waaronder luidruchtig drinken met een ‘klikkend’ geluid, moeilijkheden om vacuüm te behouden tijdens het drinken,  kauwen op de tepel en momenten van verslikken en hoesten. Dit kan leiden tot pijnlijke tepels voor moeders, verminderde melkproductie en mastitis. Voedingen kunnen langdurig zijn, waardoor de baby onrustig wordt of juist in slaap valt tijdens het voeden.

Diverse factoren spelen een rol bij een te kort tongriempje, waaronder mogelijk tekorten aan foliumzuur en vitamine A. Ook lijkt deze aandoening vaker voor te komen bij te vroeg geboren baby’s of na complicaties tijdens de geboorte, zoals vroeggeboorte, een keizersnede of het gebruik van tangen bij de bevalling.

Osteopathie Simone Kok biedt gespecialiseerde behandelingen voor baby’s met een te kort tongriempje of lipbandje. Ik heb diverse bijscholingen gedaan op dit gebied. De focus van mijn therapie ligt niet alleen op behandelingen na een ingreep, maar ook op ondersteuning vóór en zonder ingreep. Zachte mobiliserende technieken worden toegepast om niet alleen de tongbeweging te verbeteren, maar ook aandacht te besteden aan kaakpositionering, gewrichtsspanning, gehemeltevorming en andere mogelijke invloeden.

Deze intensieve aanpak resulteert vaak in verbeterde slik- en drinkfuncties bij baby’s, zowel tijdens borstvoeding als bij het drinken uit de fles. Dit kan de voedingservaring van zowel de baby als de moeder positief beïnvloeden, wat weer impact heeft op het welzijn en de slaapkwaliteit van beiden. Osteopathie Simone Kok werkt indien nodig samen met lactatiedeskundigen.